Кухар. Кондитер

Код ІаДК: 5122 7412

Термін навчання: 3 роки 3 місяці

Ліцензійний обсяг прийому: 30 здобувачів освіти

Вступні випробування: співбесіда

Що отримує випускник: Диплом кваліфікованого робітника; Свідоцтво про здобуття повної заг. сер. освіти

Форма навчання: денна

Гуртожиток: надається іногороднім

Кухар

 

Кухар — це фахівець з приготування їжі, він знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти приготоване, організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм.

Хорошого кухаря іноді називають чарівником, адже він може зі звичайних продуктів приготувати справжній шедевр, який принесе радість і насолоду людям. Страви майстерних кухарів нерідко називають творами мистецтва.

Навчальний процес з професії «Кухар» складається з професійної та теоретичної підготовки. Крім основних предметів – технології приготування їжі з основами товарознавства, вивчаються устаткування підприємств харчування; облік, калькуляція і звітність; гігієна та санітарія виробництва; фізіологія харчування; організація виробництва та обслуговування; охорона праці. Важлива роль у формуванні практичних вмінь належить виробничому навчанню.

Смачно поїсти любить кожен, значить, вмілий кухар без роботи ніколи не залишиться. Сьогодні майстри сковорідок і каструль затребувані на ринку праці, як ніхто інший.

 

Кондитер

 

Важко знайти людину, яка б зовсім не любила солодке. Кондитер — це професіонал, який створює кондитерські вироби (цукерки, карамель, шоколадні вироби, торти), десерти і випічку; фахівець, який повинен вміти виготовляти різні види тіста за заданою рецептурою, випікати і прикрашати продукцію.

Професія «Кондитер» — складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але і знань та вмінь, багато зусиль, напруження, натхнення,   творчого пошуку.

Сучасний ринок праці вимагає від кондитера особливих знань та вмінь. Особливий акцент ставиться на візуальне оформлення кондитерських виробів, яке перебуває сьогодні на піку моди.

В процесі навчання учні вивчають асортимент, рецептури і технологію виготовляння простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості; ґатунок борошна, його хлібопекарські якості; способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб; техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом; режим і тривалість випікання (смаження) виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування; основи раціональної організації робочих місць; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Після навчання у випускників дуже високі перспективи щодо працевлаштування.

Якщо навіть заклади ресторанного господарства неохоче беруть молодь без досвіду, є можливість працювати у приватних підприємствах, що бурхливо розвиваються. Великі кондитерські фабрики та цехи теж охоче приймають молодь, яка стажується та набуває досвіду біля майстрів-кондитерів. Кваліфіковані кондитери мають можливість відкривати власні кафе.

Кулінарія – джерело вічного натхнення. Тут відбуваються справжні відкриття і чудеса, а кулінар – це, в першу чергу, творець. Творець  прекрасного, смачного та привабливого.

Поки існує людське суспільство, будуть перспективи у робітників харчової промисловості і, зокрема, у кухаря та кондитера.